31 Mart 2016 Perşembe

5G ile ne değişecek?

Ülkemizde nisan ayıyla birlikte 4.5G kullanılmaya başlanacak. Bu süreçte operatörler büyük yatırımlar yapıyorlar. Peki niçin yeni nesil bir heberleşme teknolojisine ihtiyaç duyuluyor? 4.5G den sonra sırada ne var?

Öncelikle eski nesillere küçük bir göz atalım.

1G (First Generation)
Birinci nesil kablosuz haberleşme teknolojisidir. AMPS, NMT ve TACS ismiyle farklı ülkelerde kullanılmıştır.

2G
İkinci nesil kablosuz haberleşme teknolojisidir. Avrupada GSM (Global Systems for Mobile Communications) olarak adlandırılmaktadır. Özellikle ses haberleşmesi için kullanılmaktadır. Mobil kullanıcıların cihazların şarjları uzun süre gittiğinden çok önemli bir kilometre taşıdır.

2.5G
GPRS teknolojisinin GSM'e entegre edilmesiyle data hızı 144 kbps'e çıakırlmıştır. Devre anahtarlama ve paket anahtarlama beraber kullanılmaktadır.

3G
UMTS olarak adlandırılan bir nesildir. WCDMA (Wideband CDMA) kullanılmaktadır. Kod bölmeli çoğullamanın avantajları ve dezavantajları bu teknolojide görülmektedir. Data hızı 2 Mbps'e çıkarılmıştır. Bu teknolojinin devamında HSUPA/HSDPA kullanılarak data hızı 5-30 Mbps seviyelerine çıkarılmıştır.

4G
LTE Advanced olarak adlandırılan bir teknolojidir.Daha önceki nesillere göre data hızı arttırılmıştır. "her zaman ve her yerde" parolası ile iletişim sağlanmaktadır.

4G'den sonra sırada 5G var. 5G teknolojisiyle ulaşmak istenen değişimler aşağıdaki gibidir.


Özellik 4G 5G
Data hızı 1 Gbps 20 Gbps
Band verimliliği 1.5 b/s/Hz 4.5 b/s/Hz
Mobility 350 km/saat 500 km/saat
Enerji (1000 paket için) 1 mili joule 10 mikro joule


.....

Hiç yorum yok: